Suomalaiset hevosrodut niittävät mainetta kilparadoilla

Hevosurheilua seurataan laajasti ympäri maailman. Se kuitenkin kattaa monia lajeja, joista suomalaisille ravit, koulu- ja esteratsastus ovat tutuimpia, joskin moni suomalainen on noussut kärkitaisteluihin myös kenttäkilpailuissa. Taidokkaiden suomalaisten ratsastajien rinnalla Suomi on kunnostautunut hevoskasvatuksen merkkimaana.

Erityisesti suomenhevoset ja FWB-rotu ovat erittäin suosittuja harraste- ja kilparatsuja, jotka ovat olleet voitokkaita myös kansainvälisillä radoilla. Kansallisaarteenakin pidettävälla suomenhevosella on ollut pitkä ja tärkeä rooli Suomen itsenäisyyden historiassa ollen apurina niin kotitalouksissa kuin sotatantereilla. Tutustumme tässä artikkelissa lähemmin näihin kahteen rotuun.

Suomenhevonen on monipuolinen hevosrotu

Kuten nimestäkin voidaan jo päätellä, suomenhevonen on ainoa täysin Suomessa kehitetty hevosrotu. Kylmäverisiin hevosrotuihin lueteltava suomenhevonen sopii rauhallisen luonteensa ja rakenteensa ansiosta kaikkiin käyttötarkoituksiin, muun muassa ravikilpailuihin, metsätöihin, ratsuksi ja jopa vikellyskaveriksi.

Suomenhevosen tyypillisiä tuntomerkkejä ovat sen vankka rakenne, pyöreämäinen runko, lyhyt kaula, tuuheat harjakset ja jaloissa normaalia pidemmät jouhiskarvat. Yleisesti ottaen rodun keskikorkeus on 155 senttimetriä, joka tekee siitä hevosrotujen keskuudessa keskikokoisen. Luonteeltaan ne ovat rehellisiä, ahkeria, eloisia ja valppaita.

Tänä päivänä suomenhevosia jalostetaan neljään eri suuntaan: työkäyttöön, ravihevosiksi, ratsuiksi ja pienhevosiksi. Juoksijahevoset ovat työhevosia kevyempirakenteisia ja jaloiltaan sulavampia. Suurin osa nykyisistä suomenhevosista ovat juuri kyseisestä haarasta. Yleisin väritys on rautias, mutta monia muitakin värejä hyväksytään kantakirjaan. Yksityiset jalostajat ovat myös keskittyneet harvempiin väriyhdistelmiin, kuten mustiin, kimonoihin ja voikkoihin suomenhevosiin.

Suomenhevoset ovat nopeita ravureita, joten ravikilpailut ovat taatusti yksi syy, miksi laji on erittäin suosittu. Vuosittaiset raviratojen kuninkaalliset valitaan juuri suomenhevosorien ja -tammojen väliltä sekä parhaimmat nimet mittelöivät muita kylmäverisiä vastaan myös kansainvälisillä radoilla, esimerkiksi Ruotsin Elitloppen-huippukisoissa.

Ravit ovat yhtä lailla erittäin suosittu veikkauskohde. Viikoittain Suomessa ajetaan useita ravikilpailuja, jotka taatusti ovat avoimien veikkauskohteiden listalla kaikkien vedonlyöntisivustojen valikoimassa. Jotkut kohteet voivat tarjota merkittäviäkin voittoja, koska hevosten kilpaillessa yllätyksiltä ei voida välttyä. Laukat, hylkäämiset ja yllättävät nousut ovat arkipäivää ravivedonlyönnissä. Parhaat vetovinkit löydät täältä!

FWB-hevonen on luotu ratsukäyttöön

Toinen merkittävä suomalainen hevosrotu on FWB eli suomalainen lämminverinen tai suomalainen puoliverinen (Finnish warmblood). Kyseessä ei kuitenkaan ole suomenhevosen tapaan täysin Suomessa kehitetty rotu, vaan suomalaisuus juontaa juurensa hevosen perimästä ja syntymäpaikasta.

Suomalaiseksi puoliveriseksi voidaan rekisteröidä hevonen, jonka emä on kantakirjattu tai kantakirjakelpoinen ja isä taasen Hippoksen hyväksymällä suomalaisten lämminverihevosorien jalostuslistalla. Jalostuksen tarkoitus on tuottaa hyvä rakenteisia harrastehevosia, joiden tavoiteltu säkäkorkeus on 158-173 sentin välillä.

Lisäksi FWB-hevosen täytyy kantaa itseään ryhdikkäästi ja sen liikkeiden täytyy olla liikkuvat, lennokkaat ja tahdikkaat sekä luonteeltaan sen pitää olla rohkea, varovainen ja hyvä hyppääjä. Ihanteellisesti hevonen on vielä miellyttävä käsitellä ja ratsastaa.

Yleisimmät värit ovat rautias, musta, kimo ja ruunikko, mutta kaikki värimuunnelmat hyväksytään. Se soveltuu kaikenlaiseen ratsastustoimintaan, mutta erityisesti koulu- ja esteratsuna FWB:t ovat osoittautuneet erinomaisiksi kumppaneiksi. Laji polveutuu erityisesti eurooppalaisista lämminveri- ja täysiverisistä roduista, kuten englannintäysiverisistä ja angloarabeista.

Suomalaisten puoliveristen jalostus on noussut parrasvaloihin enemmän vasta 1990-luvulla. Kuuluisia suomalaisia puoliverisiä ovat olleet muun muassa esteradoilla kilpaillut Ballymore Eustace ja Piia Pantsun ratsunakin nähty Chauvinist Z. Kouluradoilla taasen ovat menestyneet esimerkiksi Roi du Ballet sekä valioluokan jalostajana tunnettu Königin’s Sohn sekä sen jälkeläinen Königs Kronos.

11 Aug 2020